Χαλκιδική

Η σας καλωσορίζουν στην κοσμοπολίτικη Χαλκιδική, τη μαγευτική χερσόνησο που σε πολλούς θυμίζει την τρίαινα του Ποσειδώνα, αφού αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσονήσους: την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω. Η συνολική έκταση της χερσονήσου είναι 2945 τετρ.χλμ. και πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής είναι ο όμορφος Πολύγυρος, που έχει πληθυσμό 25.003 κατοίκους, από τους 108.714 που έχει συνολικά όλος ο νομός. Οι επισκέπτες της Χαλκιδικής μπορούν να έρθουν οδικώς αλλά και αεροπορικώς, αφού το πλησιέστερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί, είναι το «Μακεδονία», που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ανακαλύψτε τις ομορφιές της Σιθωνίας

Η Σιθωνία, όπου βρίσκεται η Βίλα και η Μεζονέτα, είναι η δεύτερη χερσόνησος της Χαλκιδικής και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρης, μιας και ο συνδυασμός της πλούσιας βλάστησης με τις απερίγραπτες ακτές και τις πεντακάθαρες θάλασσες, δημιουργούν μια αίσθηση μοναδικότητας. Οι πιο μεγάλες πόλεις της Σιθωνίας είναι ο Νέος Μαρμαράς, η Νικήτη, ο Άγιος Νικόλαος, η Βουρβουρού, η Σάρτη, τα Πυργαδίκια, και άλλες πολλές.

Μυθολογικά στοιχεία για τις χερσονήσους της Χαλκιδικής

Για τις χερσονήσους της Χαλκιδικής, δίδονται αρκετά στοιχεία στην ελληνική μυθολογία. Για την Κασσάνδρα, λέγεται πως βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας Εγκέλαδος, που προκαλεί τους σεισμούς. Η Σιθωνία πήρε το όνομά της, όπως λέγεται, από το Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα. Τέλος, ο Άθως οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο γίγαντα, ο οποίος έριξε ένα βράχο σε αυτήν την περιοχή, λόγω της οργής του στους θεούς. Η ιστορία της Χαλκιδικής ξεκινά από τα πολύ αρχαία χρόνια, όταν στον 8ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή έφτασε πλήθος κατοίκων από την Ερέτρια και τη Χαλκίδα. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε η περιοχή Χαλκιδική. Το 348 π.Χ. ο Φίλιππος, βασιλιάς της Μακεδονίας, ενσωμάτωσε την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το τέλος ξεκίνησε να πλησιάζει το 168 π.Χ. όταν την πόλη κατέλαβαν οι Ρωμαίοι και άρχισε η παρακμή της.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική δεν παρουσιάζει όμως μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης του νομού έχει πολλές επιλογές διασκέδασης και δραστηριότητας. Κάθε χρόνο, όλο το καλοκαίρι διεξάγονται πολλά προγράμματα ψυχαγωγίας, εκδρομές, προγράμματα ειδικών περιπατητικών διαδρομών, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα Φεστιβάλ που οργανώνονται κάθε χρόνο, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Χαλκιδική όμως, δεν είναι ελκυστική μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κοσμοπολίτικη πόλη με τη μαγευτική νυχτερινή ζωή της έχει επιλογές ανάμεσα σε εκατοντάδες club διαφορετικών ειδών μουσικής, μπαράκια με χαλαρωτική μουσική και beach bar για ατελείωτο ξεφάντωμα στις παραλίες, για όλες τις ηλικίες. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεται η αναφορά στις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες της Χαλκιδικής, που κάθε χρόνο βραβεύονται με «Γαλάζιες σημαίες» και χαρίζουν στον επισκέπτη την άρτια τουριστική υποδομή που χρειάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Τέλος, απαραίτητη για τους θαμώνες της Χαλκιδικής, είναι και η επίσκεψη στο Άγιο Όρος, που αποτελεί μοναδικό ζωντανό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον κόσμο, και μπορεί κάποιος να μεταβεί είτε από τη θάλασσα με ψαροκάικα και πολυτελή γιοτ στις ημερήσιες καθημερινές κρουαζιέρες που διοργανώνονται, είτε οδικώς μόνο για τον ανδρικό πληθυσμό. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «επίγειος Παράδεισος», μιας και μπορεί κάποιος να συναντήσει όλα όσα χρειάζεται για το καλύτερο και ψυχαγωγικότερο πέρας των διακοπών του.